Imieniny
Imieniny: Danieli, Julii
Pogoda
Menu
Kalendarium
PON | WT | ŚRO | CZW | PT | SOB | ND |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Banery
Od uprawy do potrawy
21 marca uczniowie klas I a i II a Szkoły Podstawowej Nr 2 w Nidzicy wzięli udział w programie edukacyjnym „Od uprawy do potrawy”, którego celem jest promowanie zdrowego odżywiania i kształtowanie umiejętności dokonywania świadomych zakupów.
Przygodę ze zdrowym odżywianiem uczniowie rozpoczęli wycieczką edukacyjną do sklepu Tesco w Mławie, który specjalnie dla młodych odkrywców zamienił się w prawdziwy poligon doświadczalny. Uczniowie podczas zajęć mieli okazję zdobyć wiedzę o pochodzeniu produktów i ich sezonowości (w przypadku warzyw i owoców), a co za tym idzie różnicowaniu diety w zależności od pór roku i bazowaniu na regionalnych produktach. Mogli spróbować wielu produktów, poznać nowe smaki i odkryć różnorodność zdrowych produktów. Najmłodsi dowiedzieli się również jak prawidłowo czytać etykiety i odkodować jajko, poznali piramidę żywienia, a wszystko w formie gry terenowej. Na nasze dzieci czekało wiele zagadek i ciekawostek związanych z tematyką edukacji kulinarnej i niemarnowania jedzenia. Każdy uczeń mógł zrobić swój własny, zdrowy posiłek z jogurtu naturalnego i owoców.
Wróciliśmy do szkoły obdarowani prezentami i zestawem do wykonania w klasie eksperymentów przyrodniczych. Zajęcia bardzo nam się podobały.
- autor: Dorota Kosińska, Katarzyna Florek, Natalia Dreger i Anna Łukaszewska